Followers

salam nisfu syaaban


<source>

kes culik di malaysia

assalamualaikum
Saban hari bila kita baca surat khabar yang ada kat malaysia ni, hampir setiap hari ada kes yang berkaitan dengan penculikkan. Sampai satu tahap hari ni ada satu kes culik, esoknya pula ada kes yang lain. Kebanyakkan kes culik tu melibatkan kanak2. Ya Allah, setiap kali aku baca berita pasal kes2 culik ni, aku terus terfikir keadaan adik2 aku yang bukanlah kanak2 lagi tapi mereka masih lagi bersekolah. Aku risaukan keadaan dunia ni yang semakin kurang sifat kemanusiaan dikalangan manusia itu sendiri.

Tak perlulah aku sebut siapa nama budak yang telah diculik, ada yang berjaya diselamatkan, ada yang tidak dapat diselamatkan dan ada yang masih dalam proses mencari. Kenapalah tergamak MEREKA yang menculik kanak2 ni buat macam ni? Ke manakah perginya sifat manusia tu sampai telah digantikan dengan sifat binatang? Apakah ni hanya satu pekerjaan yang masih mereka mampu buat untuk mendapatkan duit?


Dalam hal ni, sesetengah pihak yang perlu disalahkan. Yang paling utama adalah IBU BAPA tu sendiri. Kebanyakkan kes culik berlaku atas kecuaian ibu bapa tu sendiri. Dengan dunia yang semakin kurang selamat, keutamaan anak2 korang adalah amat penting dan jangan anggap dunia ni seselamat seperti zaman korang semua. Its totally different. Aku harap sangat korang anggaplah anak2 korang umpama amanat yang disampaikan oleh Nya yang perlu dijaga dengan baik. Jangan dah kena baru nak beringat. Baru nak menangis air mata darah. Baru nak tak tido malam nak cari anak yang hilang sedangkan masa mereka ada, korang tak kesah saja.
 
Seterusnya adalah MASYARAKAT. Sebagai contoh jiran perlulah beri perhatian juga dengan apa yang berlaku kat sekeliling. Jika mampu untuk korang sampaikan pesanan kat jiran korang, adalah lagi baik sebab hidup berjiran tu kan bagus. Janganlah korang anggap remeh temeh untuk ambil tahu pasal jiran korang. Bukanlah nak ambil tahu semuanya, tapi cukuplah ambil tahu sesuatu yang boleh mendatangkan kebaikkan. Sekecil perbuatan yang korang buat untuk jiran korang sebenarnya mendatangkan beribu kebaikkan untuk korang dan keluarga. Pihak berkuasa juga perlu menjalankan sebarang operasi untuk menghindarkan kes ni berlaku lagi. Keselamatan itu amat penting dan ia mampu menghalang kes culik dari berlaku.

Post kali agak serius sebab aku nak buat sesuatu yang mampu beri peringatan kat orang lain walaupun ia hanya sekecil2 kebaikkan. Harap post ni mampu membuat korang terfikir hal ni dan jangan anggap mudah saja.
salam

some things you don't need to know

  1. Rubber bands last longer when refrigerated.
  2. Peanuts are one of the ingredients of dynamite.
  3. A goldfish has a memory span of 3 seconds.
  4. The average person's left hand does 56% of the typing.
  5. A shark is the only fish that can blink with both eyes.
  6. There are more chickens than people in the world.
  7. It's impossible to sneeze with your eyes open.
  8. The microwave was invented after a researcher walked by a radar tube and a chocolate bar melted in his pocket.
  9. Donald Duck comics were banned in Finland because he doesn't wear pants.
  10. If you keep a goldfish in the dark room, it will eventually turn white.
  11. "Dreamt" is the only English word that ends in the letters "mt".
  12. Almonds are a member of the peach family.
  13. Women blink nearly twice as much as men.
  14. A cat has 32 muscles in each ear.
  15. An ostrich's eye is bigger than its brain.
  16. Tigers have striped skin, not just striped fur.
  17. Right-handed people live, on average, nine years longer than left-handed people do.
  18. A snail can sleep for 3 years.
  19. The electric chair was invented by a dentist.
  20. A dragonfly has a life span of 1-6 months. 
source: rense.com

perut, why do you do this to me?

assalamualaikum
Waduh, dah lama aku tak update blog ni. Bukan saja dah berabuk, berkarat pun ada ni, huu. Untuk mem'polish'kan semula, aku buat satu post berkaitan dengan perut.
Perut ni bagi lelaki sebenarnya macam aset penting. So, kalau aset tak dijaga, agak kacau bilau lah sikit. Boleh jadi perhatian orang nanti macam aku kena, huu. Minggu lepas, ada reunion semua batch sekolah menengah aku. Jadi jumpa ramai kawan2 lama. Soalan pertama yang diorang tanya mesti, "Eh, nampak berisilah?", "Amboi, chubby dah sekarang ni ha", "Apa lain pulak nampak ko ni sekarang?". Aku tak marah pun pasal tu sebab dah memang macam tu aku, hee. Disebabkan tu, penjagaan perut agak penting. Ada beberapa tips yang aku nak kongsikan sikit berkaitan perut.
  1. Avoid foods that contain high carbohydrates, such as bread, biscuits, and cakes that high salt content such as snack foods found in many stores or supermarkets.
  2. Do regular breakfast, lunch, and dinner, and interspersed with fiber-rich foods such as fruits and vegetables, and yogurt. Foods rich in fiber will make you feel full in the long period and beneficial for organ health.
  3. Drink plenty of water at least 8 glasses a day. You may also consume 200 ml of skim milk per day, or 4 cups of tea or lightly coffee.
  4. Eat salad vegetables in unlimited quantities. But, if you feel your stomach bloating when eating it, you can boil it before eating.
  5. Chew the foods slowly, especially vegetables, dried fruits, and grains. This can reduce flatulence.
  6. Do a routine exercise every day. Exercise will burn calories and will make your stomach look flat. In order to make your stomach flat, try doing sit ups exercise every day at least 8 times for 2 consecutive months.
 Ada macam2 cara nak follow tips ni. Biasanya, aku akan follow step by step. Mula2, amalkan first step dan buat sampai ok. Lepas tu baru amalkan step seterusnya. Untuk korang yang rasa macam tergolong dalam golongan PJD (Perut Jalan ke Depan), bolehlah amalkan tips diatas.

salam

dia yang bernama kekasih

assalamualaikum

Bermula..

Siapakah dia?
Mengapa aku menyebut namanya di ketika ini?
Apakah yang membuat aku begitu kepada dirinya?
Bilakah perasaan ini hadir di dalam diriku?
Dimanakah aku pernah bersua muka denganya?

Oh,ya. Dalam ingatanku pernah ternampaknya dikala aku masih di bangku sekolah. Aku memandangnya bermain ceria tanpa menghiraukan orang sekeliling. Senyumannya yang indah yang mampu menarik hati sesiapa saja yang melihatnya. Tidak pernahku menegurnya tetapi sebaliknya aku merenungnya dari jauh. Hanyalah nama panggilan yang aku tahu tentangnya, eika. Kemudian dia hilang dari pandanganku. Dimana dia? Tidak sempatku menegurnya untuk memperkenalkan diri ini. Mengapa begitu cepat kisah indah ini berakhir? Aku terdetik mungkin ini hanyalah perasaan yang singgah sebentar di jiwa.

15 tahun kemudian..

Rupa-rupanya cerita indah ini tidak berakhir begitu sahaja. Mungkin dengan izin-Nya, aku berjaya mencarinya kembali. Dia tetap seperti dahulu. Senyumannya, pandanganya, wajahnya dan suaranya tetap indah dan cantik seperti dahulu. Sungguh sempurna ciptan-Nya. Baiklah! aku tidak akan melepaskan peluang ini untuk memerkenalkan diriku kepadanya. Aku memberitahu namaku dan dibalasnya dengan namanya. Oh, Nur Zulaika. Bermula dari itu, diri ini semakin tertarik dengannya. Semakin aku inginkannya. Adakah ini yang dikatakan cinta? Adakah ini yang dikatakan jodoh? Adakah ini yang dikatakan sayang? Semakin hari semakinku ingin mengenalinya hingga terlahir perasaan sayang. Perasaan ini tidak mampuku sembunyikan. Aku berterus terang berkuatkan keikhlasan dan kesungguhanku untuk memilikinya. Cintaku sayangku begitu besar, harap dia juga merasakan.

dan sekarang..

σ 'αγαπώ. Μου λείπεις.
Semoga kami akan hidup bersama di suatu hari nanti. :)

salam
 

Hidup Aku Biasa Copyright © 2011-2012 | Powered by Blogger