Followers

Pengamal Ilmu Pukau Memukau Mangsa Pukau

assalamualaikum
Hey guys. Aku sekarang mengalami tahap kemalasan yang sangat tinggi. Bila nak mula study, mata dah mula tutup separuh dah, rasa badan lemah nak baring atas katil, rasa macam banyak masa lagi nak study padahal lagi 2 hari nak exam. Macam-macam rasalah bila nak study tu. Tapi yang peliknya, ada pula semangat nak membuat post baru untuk blog. Nampak semuanya alasan sajekan tadi,huhu.

Dalam post kali ni, aku nak cerita pasal kes pukau-memukau yang berlaku di tempat aku. Kisahnya sebegini,

roomate: Weh, ko nak taw x? Ada kes orang kene pukau kat tempat kite ni.

aku: Biar betul ko? Jangan buat2 cerite je ko ni. Xade plak aku dengar kes camtu.

roomate: Ade weh. Kawan aku cerita kat aku tadi. Die cakap, kes pukau-memukau terjadi kat blok belakang. Blok kite pun ade yang dah kene.

aku: OMG! Pukau camne weh? Pukau nak curi barang ke?

roomate: Memanglah orang tu pukau nak curi barang, xkan lah nak bagi barang plak.

aku: Celake ko, loye buruk plak dengan aku. Cit!

roomate: Haha! Orang pukau tu start pukau time pagi2 macam dalm pukul 7-8am. Mase orang lain ngah syok tidor. Die akan ketuk pintu sampai tuan bilik jage. Kalo xjage gak, die akan terus ketuk kuat2 sampai tuan bilik bukak pintu. Mestilah tuan bilik tu ngah mamai2 bile bukak pintu tu. Ha! mase tu lah die start gune ilmu pukau die.

aku: Gilos awal orang pukau tu bangun tidor. Iyerlah, nak pergi bilik orang awal2 pagi mesti kene bangun awal.

roomate: Ai, ko pun loye buruk gak kan?

aku: Haha! Relax2, ceciter ceciter lagi.
Xkan jiran xperasan bile orang pukau tu ketuk pintu kuat2?

roomate: Tu lah pasal. Bile diorang tanye jiran, jiran cakap xdengar ape2 pun. Tu yang jadi pelik sikit. Tuan bilik je dengar pintu yang diketuk kuat tu. Lepas die dah pukau dan curi barang2 cam laptop ke handphone ke, orang pukau tu mesti tinggalkan tanda cam die akan tinggalkan selipar ke ape.

aku: Iyeke? Bahaya ni.


Begitulah secara ringkasnya cerita pasal kes pukau-memukau ni. Bila aku dah tahu pasal kes ni, terus aku dan roomate hati-hati bila pagi. Memang aku risau sangat bila ada orang datang pagi-pagi. Pernah sekali ada orang datang bilik aku, ketuk pintu bilik aku banyak kali. Aku dah risau dah, sebelum buka pintu, baca doa macam-macam takut orang pukau datang ke apa. Rupa-rupanya jiran aku datang. Cis! buat cuak je lebih. Berkenaan dengan tinggal tanda lepas pukau tu memang aku pernah dengar, sebab ada kes rompak rumah guna ilmu pukau, lepas perompak tu merompak, mesti dia akan tinggalkan beras putih ke, apa-apa saja tanda. Persoaalan yang aku terfikir sekarang, perlukah menggunakan ilmu pukau untuk mencuri barang jika masih ada tenaga yang cukup mencari duit untuk mendapatkan barang yang halal?

salam


To all Harry Potter freaks..

assalamualaikum
Hey guys. Para Harry Potter freaks pasti sudah tahu apa yang akan terjadi kalau kita mengacungkan tongkat sihir sambil berseru, “Avada Kedavra!”. Atau jampi apa yang harus diucapkan kalau kita ingin membuka pintu yang terkunci (“Alohomora!”).


Tapi pernah terfikir tak, kalau J.K. Rowling, pencipta Harry Potter, ternyata tidak asal buat saja jampi-jampi Harry Potter? Semua jampi sihir yang digunakan di Hogwarts ternyata ada asal usulnya, yang rata-ratanya berasal dari bahasa Latin. Berikut contoh jampi-jampi sihir Harry Potter.
  • Accio
    Jampi ini digunakan untuk memanggil barang. “Accio gelas”, dan gelas pun akan terbang ke arahmu. Dan seterusnya. Kata ‘Accio’ ternyata berasal dari bahasa Latin yang ertinya ‘Aku memanggil.
  • Avada Kedavra
    Jampi paling jahat yang boleh membunuh lawan. Orang tua Harry Potter mati akibat jampi ini. Dalam bahasa Aramaic, ‘Avada Kedavra’ bererti ‘I will destroy as I speak’. Bunyinya mirip dengan ‘Abracadabra’, yang merupakan jampi kuno dari abad kedua yang sering dipakai untuk memanggil roh halus dan meminta perlindungan.
  • Crucio
    Ini juga jampi jahat yang biasa dipakai untuk menyeksa. Dalam bahasa Latin, ‘crucio’ ertinya ‘saya menyeksa’.
  • Expecto Patronum
    Jampi penghasil patronus, satu-satunya makhluk yang boleh menghalau Dementor. Lagi-lagi jampi ini diambil dari bahasa Latin yaitu ‘expecto’ yang ertinya ‘menunggu/berharap’, dan ‘patronus’ yang ertinya ‘pelindung’. Jadi kurang lebih expecto patronum itu ertinya ‘menunggu datangnya pelindung’.
  • Expelliarmus
    Ini jampi handalan Harry Potter ketika bertempur. Fungsinya adalah untuk melepaskan tongkat sihir dari tangan musuh.Diambil dari bahasa Latin ‘expellere’ yang ertinya ‘mengeluarkan/melepaskan’, dan ‘arma’ yang ertinya ‘senjata.
  • Impedimenta
    ‘Impedimenta’ dalam bahasa Latin ertinya ‘halangan’. Jampi ini biasa dipakai untuk membuat rintangan demi memlambatkan pergerakan musuh.
  • Lumos
    ‘Lumos’ ertinya ‘cahaya’. Jampi inilah yang dipakai kalau mahu membuat hujung tongkat sihir kita menyala nyalaan seperti lilin.
  • Rictusempra
    ‘Sempra’ berasal dari kata ‘sempre’ yang artinya ‘selalu’, sedangkan ‘rictum’ ertinya mulut/rahang yang terbuka. Rictusempra ini dipakai untuk membuat musuh jadi terus menerus ketawa.
  • Sectumsempra
    Ini justeru kebalikan dari rictusempra. Efeknya bukan ketawa, tapi luka-luka, kerana dalam bahasa Latin, ‘sectum’ ertinya ‘melukai/mencederai’.
  • Stupefy
    Ini juga salah satu jampi yang selalu digunakan ketika perang,tapi efeknya tidak melukai. Cuma buat bingung dan pening saja.Dalam bahasa Inggeris, ‘stupefy’ ertinya ‘pening’.
  • Wingardium Leviosa
    Ini adalah salah satu jampi yang diajarkan pada murid-murid Hogwarts di tahun pertama. Fungsinya untuk membuat sebuah benda jadi terangkat mengambang di udara. Asal katanya adalah gabungan dari bahasa Inggris dan Latin. Wingardium berasal dari kata wing (bahasa Inggris) yang artinya sayap, dan arduus (bahasa Latin) yang ertinya langit. Sedangkan leviosa berasal dari bahasa Latin, levare, yang ertinya mengangkat/mengambil.
Bila dah tahu pasal maksud jampi yang dibaca dalam Harry Potter, rasa macam tak boleh nak sebut lagi. Sebab jampi-jampi yang ada memang benar-benar digunakan oleh ahli sihir. Apa pendapat anda?
salam

what happens in Malaysia?

assalamualaikum
Hey guys. Kalau anda merupakan rakyat Malaysia, pasti anda semua tahu apa-apa yang berlaku sekarang kat Malaysia. Iyalahkan, takkan tak ambil tahu lansung apa yang tengah berlaku kat negara sendiri. Kalau anda semua memang prihatin, mesti anda perasaan macam-macam isu yang telah berlaku kat negara kita ni. Isu tu lah, isu ni lah, memang terlalu banyak isu. Dulu aku taklah rasa seperti apa yang berlaku sekarang. Dalam post kali ni, aku nak senaraikan isu-isu hangat / hot topics yang berkaitan dengan Malaysia.


1. Media massa yang utama penuh dengan perkara-perkara lucah.
Aku tak tahulah kenapa boleh jadi macam ni. Sepatutnya media massa perlu digunakan dengan betul. Perkara-perkara yang disampaikan oleh media massa mestilah satu perkara yang berguna, bukan yang boleh merosakkan pemikiran rakyat. Kalaulah dah semuanya lucah, apa lagi rakyat nak tengok atau baca. Jangan terlalu mencari keuntungan semata-mata atau nak dapat pembaca yang ramai supaya mereka akan terus membeli. Cubalah beri sesuatu yang berguna untuk rakyat. Tambahan, media massa jangan lah nak tipu dan memperbodohkan rakyat.


2. Tenaga nuklear di Gebeng, Pahang.
Orang-orang Pahang mesti tahu sangat pasal isu ni. Syarikat Lynas Corporation Ltd. (Lynas) dari Australia ingin membina sebuah kilang memproses bahan kimia yang menggunakan bahan nuklear. Pembinaan kilang tersebut mendapat bantahan dari rakyat. Mula-mula bila aku baca pasal pembinaan kilang ni, aku rasa macam idea yang bagus. Tapi bila kajian dibuat, aku rasa nak bantah pula. Aku bukan pro kerajaan atau pembangkang, aku cuma rasa macam tak patut kilang tu dibina kat Malaysia. Ada banyak sebab kenapa tak patut bina, antaranya ialah kawasan yang tidak sesuai dan kesan radiasi yang mungkin boleh memberi keburukkan. Aku pun hairan kenapalah company tu bina kilang kat negara sendiri?

3. 1Malaysia email.
1Malaysia email akan diberikan untuk semua rakyat. Agak-agaklah, adakah rakyat memilih email buatan Malaysia atau email provider macam gmail,yahoo mail dan hotmail. Aku rasa semua orang akan pilih selain 1Malaysia. Bukan apa, aku rasa macam membazir pula bila keluarkan belanja yang banyak untuk buat 1Malaysia email ni. Baik gunakan duit yang ada untuk hal kebajikan rakyat. Memanglah email ni untuk rakyat, tapi gunakan mana yang lebih penting. Kalau aku lah, aku lagi yakin dekat email provider yang sedia ada. Ni kang, kalau guna 1Malaysia email, habis hilang privasi kita sebab kita belum tentu 1Malaysia betul2 selamat atau tak.

4. Banyak kes-kes pembunuhan.
Isu ni mungkin berlaku juga di negara-negara yang lain tapi aku cuma fokus Malaysia. Bila baca berita dalam internet, mesti ada berita tentang pembunuhan. Hampir setiap hari ada je kes-kes macam tu. Apa yang dah jadi dengan Malaysia? Perompak merompak rumah, lepas tu bunuh tuan rumah. Penyamun menyamun orang, lepas tu bunuh. Perogol merogol perempuan, lepas tu bunuh perempuan tu. Kejam sangat dah manusia yang ada sekarang sampai hilang identiti seorang manusia. Bila fikirkan balik, aku risau bila aku dah kahwin nanti, anak2 dan isteri aku mungkin akan terdedah dengan perkara2 yang bahaya macam ni.

salam

seoul garden

assalamualaikum
Hey guys. Pernahkah anda mendengar tentang SEOUL GARDEN? Kalau yang pernah tu oklah, tapi yang tak pernah tu aku nak bagi tahu ni. SEOUL GARDEN bukanlah suatu nama tempat yang terdapat di Korea, bukanlah nama drama korea, bukanlah tajuk lagu korea TETAPI ia merupakan tempat untuk makan,yehaa! Tempat yang sangat sesuai untuk para penggemar makanan laut/seafood. Pada anda semua yang berminat untuk mencuba makan di SEOUL GARDEN, anda boleh pergi ke Mahkota Parade (Melaka), Gurney Mall (Penang), IOI Mall (Selangor) dan 1 Utama Shopping Centre (Selangor).

Apa yang menarik bila aku makan kat SEOUL GARDEN ni:
  • Boleh makan dengan banyak sebab diorang mengamalkan cara buffet.
  • Boleh mencuba makanan Korea seperti kimchi.
  • Pelbagai jenis makan laut/seafood yang sedap disediakan.
  • Boleh merasai masak dalam satu tempat bakar yang akan disediakan di setiap meja makan.
  • Western food, abc, cendol, aiskrim, dan pelbagai jenis air gas turut disediakan.
  • Harga agak berpatutan dan berbaloi.
  • Sesuai juga nak bawa satu famili untuk makan.
  • Boleh tambah makan tak ingat dunia,hehe.
Apa lagi anda semua, cuba lah. Tak rugi pun ok. Aku akan makan di sana esok. Tu sebab nak buat post pasal SEOUL GARDEN,haha.

salam



are you in love?

assalamualaikum
Hey guys. What is love? Dalam post kali ni, aku nak cerita pasal cinta. Tak pernah rasanya buat post pasal cinta ni,hehe. Banyak makna yang boleh diungkapkan bila kita cakap pasal cinta. Tiada maksud yang tepat untuk kita rungkai apakah sebenarnya tu cinta. Cinta itu indah, cinta itu penuh dengan kebahagiaan tapi adakah tu semua memberi maksud kepada cinta? No matter how you define it or feel it, love is the eternal truth in the history of mankind.

Aku pernah beberapa kali bercinta tapi tiada penghujung yang seperti aku mahukan. Mungkin aku belum bertemu jodoh aku yang sebenar-benarnya. Jadi, pengalaman tu semua aku nak kongsikan dalam post kali ni. Sebelum tu, apa yang aku sampaikan adalah berdasar kepada pengalaman aku saja.
  • Kejujuran dan Kepercayaan. Jangan sesekali mula menipu sebab lama kelamaan anda akan terus melakukannya. Ni kerana bila dah selalu buat, menipu akan menjadi perkara biasa dan mulalah tidak jujur pada pasangan anda. Begitu juga kepercayaan, jagalah dengan kepercayaan yang telah diberi oleh pasangan kita.
  • Ikhlas. Bila melakukan sesuatu untuk pasangan anda, perlu ditetapkan dalam hati bahawa kita buat adalah ikhlas dan tiada niat lain. Keikhlasan kita akan dibalas baik.
  • Terus Terang. Jika ada ketidakpuasan hati atau marah dengan sesuatu perkara, terus terang saja. Cara baik untuk terus terang adalah dengan gaya cakap yang baik dan nada yang rendah. Jangan kita melenting marah kat pasangan kita.
  • Adil. Bila kita bercinta, ia melibatkan dua belah pihak. Kedua-dua belah pihak perlu menjaga hati masing2 dan pasangan kita. Jangan kita terlalu mementingkan diri sendiri.
  • Ambil Berat. Cubalah kita bertanya keadaan pasangan kita setiap hari sekali, samada dia sihat atau tidak, dia gembira atau tidak. Bukan salah pun kalau kita buat begitu.
  • Terima Seadanya. Dalam dunia ni, tiada manusia yang sempurna sifatnya melainkan Nabi Jujungan Kita. Apa yang ada pada pasangan kita tu adalah yang terbaik. Diri kita pun tidak sempurna mana pun.
  • Ibu Bapa. Adalah baik untuk kita memberitahu siapa pasangan kita kat ibu bapa kita. Bukan nak suruh masuk meminang, cuma untuk pengetahuan ibu bapa kita. Dengan siapa kita berkawan, orang dari mana. Ada kebaikkan kita buat macam ni.

Dalam bercinta, kita kena beringat-ingat juga, jangan terlalu cinta. Pasti semua orang pernah merasa apakah tu cinta. Mungkin ada dikalangan anda yang tengah hangat bercinta, mungkin juga yang masih tercari-cari cintanya. Yang sedang bercinta atau yang mencari cinta, anda kena ingat bahawa cinta pada Maha Pencipta Kita adalah segalanya.

salam




cool tricks to try

assalamualaikum
Hey guys. Anda mesti pernah main tricks? Ada trick yang nak kenakan kawan dan ada trick yang nak buat kawan jadi bangga dengan anda,huhu. Oleh sebab tu, aku nak tunjuk sikit trick yang mungkin anda boleh belajar. Tak susah mana pun, cuma kena ikut setiap langkah yang aku tunjukkan ni. Dalam post ni, aku nak tunjuk 3 tricks.

Google Trick
Dalam google trick ni, aku nak ajar trick macam mana nak buat magik dengan google tapi rasanya tak guna google sangat pun. Ok, ikut langkah-langkah ni.
  1. Hidupkan komputer dan terhubung ke internet.
  2. Buka link ini. Di sini, anda akan melihat laman web yang kelihatan seperti Google.
  3. Klik di mana-mana dalam ruang, kosong putih dan setelah sekitar tiga saat menggosok tangan anda atau pertama anda dua jari pada paparan benar-benar meliputi o dua tentang google.
  4. Lepaskan tangan anda selepas kira-kira dua saat lagi dan O dua itu akan pergi dan akan kelihatan seperti 'G,_,_,g,l,e'.
  5. Klik lagi di mana anda diklik sebelum dan selepas sekitar tiga saat menggosok tangan anda atau pertama anda dua jari pada paparan benar-benar meliputi tempat di mana o dua itu adalah untuk sekitar dua saat. O dua akan muncul kembali.
  6. Klik di mana-mana lagi dan anda akan diarahkan ke Google kembali.

Yahoo Messenger Trick
Dalam yahoo messenger trick ni, aku nak tunjukkan trick untuk mengetahui samada kawan anda benar-benar offline mode atau cuma invicible mode. Cuma ikut langkah2-langkah dibawah.
  1. Buka chat tetingkap pada orang yang ingin anda periksa dengan cara klik pada nama tu.
  2. Klik IMvironment, pilih “See all IMVironments”, pilih “Interactive Fun” kemudian klik pada Doodle.
  3. Hantar kepada kawan anda pesanan ringkas sehingga chat tetingkap akan ter'load'. Jika anda tidak melakukan ini Doodle tidak akan men'load' dan kita tidak tahu samada dia offline mode atau invincible mod. Jika kawan anda memang dalam offline mode, IMvironment Doodle tidak akan men'load'kan dan hanya menunjukkan seperti gambar dibawah.
  4. Jika kawan anda dalam invincible mode, jadi load Doodle akan segera anda harus mendapatkan halaman kosong seperti gambar di bawah.
  5. Setelah melakukan langkah-langkah diatas ... mungkin kawan anda tu akan segera menutup chat tetingkap dan anda akan melihat mesej yang tepat seperti yang anda lihat dalam gambar di bawah.

Keyboard Trick (Firefox)

Keyboard trick ni mungkin pernah anda buat tapi aku akan tunjukkan trick yang kita kurang tahu. Tapi trick hanya untuk Firefox.
  • [Ctrl] + [1] to [9] – jump to tab numbers 1 to 8 or last tab (9).
  • [Ctrl] + [Tab] or [Ctrl] + [SHIFT] + [Tab] – move up/right or down/left in tabs.
  • [/] or ['] – Find As You Type Text or Link.
  • [Ctrl] + [F4] – close tab.
  • [alt] + [F4] – close window.
  • [Ctrl] + [SHIFT] + [T] – open closed tab/s.
  • [Spacebar] or [SHIFT] + [Spacebar] – scroll PageDown or PageUp.
Harap anda semua cuba tricks ni.
salam


mind control? illuminati? occult symbolism? sinister sites?

assalamualaikum
Hey guys. Apa khabar semua? Harap korang semua sihat-sihat saja. Mesti korang dah fahamkan apa yang aku nak kongsi dalam post kali. Kalau yang tak faham tu, ni aku nak terangkan. KONSPIRASI Betul, memang aku nak kongsi pasal tu tapi bukan aku nak terangkan maksud konspirasi atau tunjukkan bukti-bukti berlakunya konspirasi. Aku cuma nak mencadangkan satu website yang aku rasa bagus untuk korang tengok.


THE VIGILANT CITIZEN


Ada beberapa perkara yang membuatkan aku suka pasal website ni. Antaranya:
  • Terdapat pelbagai artikel yang berkaitan konspirasi.
  • Setiap artikel yang dikeluarkan oleh penulis disertakan dengan bukti-bukti yang logik diterima akal.
  • Artikel-artikel yang ada bukan lah berkaitan dengan konspirasi bodoh semata-mata.
  • Terdapat forum yang aku selalu tengok untuk tahu info terbaru mengenai konspirasi dunia.
Untuk pengetahuan korang semua, aku bukan lah jenis yang menerima bulat-bulat tanpa berfikir. Baca dan sambil tu fikir bila korang baca artikel dalam website ni. Aku baca pasal konspirasi ni pun cuma untuk pengetahuan saja. Aku ada peringatan untuk siapa-siapa yang minat pasal konspirasi ni. SEMUA PERKARA YANG BERLAKU DI DUNIA ADALAH BUKAN KONSPIRASI SEMATA-MATA SEBAB SEMUA YANG BERLAKU ADALAH ATAS KETENTUAN ALLAH.

salam

10 facts about MALAYSIA you don't want to know

assalamualaikum
Hey guys. When we talk about the facts, it will describe something that is true. There is a funny fact, there is a strange fact, and others. In this post, I want to share facts related to Malaysia. Facts relating to Malaysia can be divided into two types: the known facts and the facts did not want to know . If you read the title of this post, you'll know which one kind of facts that I will share.

10 facts about Malaysia you don't want to know:
  1. Do you know that 'TUN' is the most senior federal title and there can be no more than 25 living recipients at any one time. (That’s great achievement Tun Mahathir!)
  2. Malaysia has 65,877 km of highway. This is more than the Earth's circumference of 40,075 km. (OMG!)
  3. Do you know what is the best jet fighter in the world? Of course not Malaysia’s Sukhoi 30-MKM, but F-22 Raptor by Lockheed Martin. Their jet not only can outfly and outrun any other plane in the world, this plane can do so while remaining virtually unseen!
  4. Never ask a Malaysian how is his business or studies. Standard response: "OK la." Immediately, switch to you and asks " So, I see u put on weight. Good lah u!."
  5. Malaysians only call themselves Malaysians when they are outside the country, otherwise they call themselves Chinese, Indians, Malays & 'dan lain-lain'.
  6. We bought 12 Eurocopters for RM2.317 billion, while Brazil bought the same 50 units of Eurocopter, for US$1.2 billion (RM4.14 billion). Please do the calculation.
  7. Most of the Malay people love to read Metro, Mastika, URTV, Mangga, while Non-Malays love to read The Edge, Personal Money, The Malaysian Reserve.
  8. Proton is a national car company that we should protect and help them. That’s why here we have to pay RM 66,799.97 for Proton Waja, while at Saudi they can get Proton Waja for only RM35,673. (I heart Proton!)
  9. Malaysian people are funny because we bought 2 submarines (Scorpene) for 3.4 billions ringgit, and it cannot even dive! But it’s okay, it can be turn to be ‘sampan’.
  10. Malaysian people are very kind where now everyone wants to become a beggar because it’s so easy to ask people for money.
I know there will be those who are not satisfied when reading this post. It is up to you to like or dislike. I am just telling the facts right.

p/s: malaysia boleh!!
salam


have you ever heard about artificial egg? (telur ayam tiruan)

assalamualaikum

Hey guys. Post kali ni aku nak bercerita pasal telur ayam tiruan. Malaysia telah dikejutkan dengan penjualan telur ayam yang bukan dihasilkan oleh ayam tetapi dihasilkan dengan menggunakan pelbagai jenis bahan kimia. Telur ayam tiruan itu dijual dengan harga yang lebih murah berbanding harga telur ayam yang asli. Berdasarkan googling yang aku buat, penghasilan telur ayam tiruan ini telah bermula di negara China. Ok, aku akan menunjukkan cara membuat telur ayam tiruan dan cara untuk mengenalpasti telur ayam tiruan.


Cara Penghasilan Telur Ayam Tiruan








Cara Mengenalpasti Telur Ayam Tiruan
  1. Kulit telur ayam tiruan adalah lebih berkilat daripada telur ayam asli, tetapi tidak begitu jelas.
  2. Ketika menyentuh telur ayam tiruan dengan tangan, rasanya sedikit lebih kasar daripada telur ayam asli.
  3. Ketika menggoncang telur ayam tiruan, ia akan mengeluarkan bunyi, ini kerana air melimpah daripada wakil padat.
  4. Telur ayam asli berbau sedikit seperti daging mentah.
  5. Tekan telur perlahan-lahan. Telur ayam asli mengeluarkan bunyi lebih keras daripada telur ayam tiruan.
  6. Setelah mengeluarkan isi telur ayam tiruan, kuning telur dan putih telur akan mencair bersama. Hal ini kerana kuning telur dan putih telur terbuat dari bahan yang sama.
  7. Ketika menggoreng telur ayam tiruan, kuning telur akan menyebar tanpa disentuh.


Harap post ni dapat membantu korang untuk lagi berhati-hati ketika membeli telur ayam sebab telur ayam tiruan boleh memberi kesan buruk kepada badan kita. Pesanan aku, kadang-kadang kita perlu fikirkan kualiti daripada kuantiti.

salam

what kind of website would you like to see on the internet?

Hey guys, I just created a poll. The reason is I want to know what kind of website that make you all interest to see. I hope you all can spend a little time to answer that poll. You all can see the poll on right side of my blog. Thank you.

--->

no business without 腐敗 / fǔbài

assalamualaikum
"Kalau kau ada kawan-kawan yang buat bisnes sendiri dan income dia selalunya datang daripada tender kerajaan,besar kemungkinan perangai dia ada "pelik sikit."

Aku tak sure apa sebab tapi pada diorang,apa saja benda yang dilakukan dalam bisnes,untuk dapat untung besar,halal atau haram mesti tolak ke tepi.Main jahat,putar sikit,tipu sana,tipu sini dan selalunya...bisnesman ni langsung takde perasaan bersalah.Seolah-olah dia takde rasa malu bekal PC dekat Jabatan Kerajaan charge sampai RM7 ribu sebijik PC padahal harga PC tu RM1600.

Apa yang lebih memelikkan aku adalah golongan-golongan Melayu yang berbisnes dengan tender kerajaan dan menghalalkan apa saja cara yang diorang pakai nak cekau duit kerajaan dan bila ditanya kenapa dia buat macam tu,dia akan jawab...

"Ini duit kerajaan.Daripada bagi kat orang Cina dan orang Cina dapat tender,baik bagi orang Melayu,biarlah orang Melayu yang kaya."Kalau tanya lagi, jawapan dia mudah....."ini semua bisnes.." Bisnes apa macam tu?Itu bukan bisnes..tender kerajaan adalah satu amanah sebab kerajaan akan keluarkan duit cukai untuk bagi tender tu.

Duit yang kau sapu,duit yang kau overcharged kerajaan tu,itu semua duit orang ramai. Bisnes kepala jubor bapak kau.Aku pun nak "bisnes" macam tu.

Semua orang Melayu nak untung cepat dan besar.Bersih atau tidak tolak ke tepi.Habis,apa kerajaan nak buat?Kalau kompeni Cina boleh supply barang RM2000 sebijik dan kompeni Melayu supply barang RM6000 sebijik,last2 tender dapat kat kompeni Melayu jugak la.Apsal?Macam mana duit kerajaan nak cukup kalau orang Melayu sendiri yang duk merompak kutipan cukai kerajaan setiap tahun?Kerajaan takut hilang sokongan sebab kebanyakan supporter kerajaan adalah orang2 yang dapat benefit daripada tender ni.Balancing act yang sangat delicate diperlukan di situ,sebab tu lah tender2 tu masih lagi diberikan dekat kompeni2 overcharge ni.

Jadi,berbalik kepada persoalan asal tadi,kenapa orang Melayu makin korup?

Seorang pakcik berkopiah datang pejabat JKR hulur RM15 ribu nak pastikan tender projek dapat kat dia. Seorang bapa datang ke Pejabat Daerah mintak surat sokongan anak nak masuk sekolah asrama penuh,tangan ada RM1000 untuk dihulur.Jadi Imam Masjid pun boleh bergaduh sebab jadi Imam ada elaun sekarang ni.Dulu masa takde elaun,takde sapa2 nak jadi Imam kat Masjid.

Siapa tak nak duit instant tanpa perlu buat apa-apa kan?Bila ada permintaan,akan ada pembekal.Bila ada tangan yang hulur,pasti akan ada hati yang terbukak menerima.Asal untung,asal kaya,asal duit masuk,beres.Nak lagi cantik,balik rumah,semayang.Doa mintak ampun mintak maaf sebab makan rasuah. Solat tak pernah miss.Tapi korup jugak!Esok sapu lagi sepuluh ribu.

Mungkin dalam bisnes tidak ada langsung definisi "agama" itu.
Semua itu bisnes."

p/s: Post ni diambil daripada blog Cursing Malay : Terus Terang. Kalau nak baca lagi pasal post ni, klik Awkward Agama - Kenapa Bisnes Perlu Kelentong?. Aku nak kongsi post ni sebab aku rasa dunia kita terlalu penuh dengan corruption, tak kisah lah dengan goverment ke, pembangkang ke. Manusia ingin mendapatkan duit tanpa memikirkan samada caranya betul atau salah, yang penting duit tetap dapat. Aku bukan cakap kosong tapi aku sendiri pernah tengok dan lihat pasal ni.
salam


a father who creatively captures his kids

assalamualaikum
Hey guys. This is only a short post. I just want to share some pictures. Enjoy it.


















salam

not again...

assalamualaikum

Hey guys. Aku nak mengadu sesuatu kat korang ni. Keadaan aku memang tak stabil sangat dan aku nak buat kerja apa-apa pun memang tak boleh. Urgh! Sekarang ni dah lah sibuk dengan FYP aku dan minggu ni kena tunjuk kat client/supervisor tapi ada pula yang mengacau. Kalau nak buat kerja je, mesti nak meleleh. Mesti korang dah tahu apa yang aku nak mengadukan. Iyer, FLU/SELSEMA. Disebabkan tu, aku telah meng'google'kan untuk cari macam mana nak sembuh kan selsema(plus, aku malas pergi klinik).

Tips untuk menyembuhkan selsema tanpa pergi klinik:
  • Minum banyak air panas (teh, sup, dll) untuk mengelakkan dehidrasi, menghangatkan badan dan untuk mennyahkan racun. Hal ini juga membantu sistem antibodi badan untuk melawan dan mencegah virus influenza. Minum teh herba juga membantu untuk meringankan sakit tekak.
  • Minum banyak jus (jus oren, jus multivitamin, dll) kerana vitamin dalam jus dapat membantu sistem antibodi badan dan menyembuhkan penyakit dengan lebih cepat.
  • Kekalkan kehangatan badan. Berpeluh membantu menyingkirkan racun dan memulihkan badan lebih cepat.
  • Kekalkan kehangatan kaki anda (memakai stokin yang selesa) kerana kaki yang hangat dapat membantu peredaran darah.
Sebenarnya ada cara yang lagi mudah. Pergi farmasi, beli Panadol Soluble. Kita sebenarnya tak baik terlalu bergantung sangat kat ubat-ubat macam ni tapi terpulang lah pada korang. Ok lah, saja nak kongsi tips ni. Doakan aku cepat sembuh ok. :)

salam


what?!

assalamualaikum

Hey guys. Apa khabar semua? Harap semua sihat, gembira, senang hati, cool, kenyang (?) dan lain-lain lagi. Aku sekarang tengah busy dengan final year project aku yang tak siap-siap lagi, adoi, tapi masih giat mem'blog'kan diri,haha. Aku nak stop dulu post untuk sambungan haunted house at seksyen 2 shah alam - part 1. Dalam post kali ni, aku nak meng'list'kan apa-apa saja yang telah berlaku yang membuat aku terfikir "biar betul?".

  1. Kenaikan lagi harga minyak RON 97.
  2. Malaysia berhasrat untuk membina loji pemprosesan nadir bumi (Lynas) di Gebeng, Pahang.
  3. America nak membantu rakyat-rakyat Libya untuk dibebaskan dari pemerintahan Muammar Gaddafi.
  4. Pengharaman tarian poco-poco oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak.
  5. Jepun menafikan logi nuklear di Fukushima meletup setelah berlakunya gempa bumi dan tsunami yang teruk.
Macam-macam yang dah berlaku sekarang. Bukan di negara kita saja, tapi melibatkan seluruh dunia. Ada banyak lagi yang aku nak 'list'kan tapi rasa cuma ni yang sesuai untuk di beritahu.

salam


haunted house at seksyen 2 shah alam - part 2

assalamualaikum

Continuation of story from haunted house at seksyen 2 shah alam - part 1

Upon reaching Restoran Hakim, we immediately started telling each other what we had experienced. Wak told us that it was just about 12am. He was downloading some songs when he heard someone throwing rocks at his window. He decided to investigate and outside he saw a girl with long hair sitting on the tree branch in a torn white dress which had already turned yellowish overtime. The girl was smiling at Wak. Wak immediately reacted by closing the bedroom windows and tried running out of the room. As soon as he reached his bedroom door, he saw another younger girl waiting for him right in front of the doors. Trapped and no where to run, Wak took the decision to jump out of the room through the bedroom windows which resulted to his injured knees. He was lucky to have not only survived the fall but also managed to keep all his most of his bones intact.

Azmi on the other had, saw a girl waving at him. I too saw it and immediately confirm with Azmi that she was definitely a ghost because I noticed that she had no legs. Sam said he saw a ghost at the ceiling. He was fast asleep and suddenly felt the urge to open his eyes. To his surprise, he saw a ghost staring at him eye to eye. I was the last to relate to them my story and as I reached the part where I saw everyone watching dvd at the living room, Azmi suddenly spoke out and asked me “Since when were we busy watching dvd?!”. It was not until then that it dawned to me that no one was watching dvd at that moment, so who was it that I saw? My knees that were already shaking from fear turned even more serious.

As we were finishing our stories, I suddenly smelt something terrible. The rest could smell it too. That was when we found out that Azmi had peed in his pants because he was too scared. As for Sam, he wore the wrong pair of slippers . The situation turned pretty funny and we started laughing at ourselves.

In the midst of laughter, we suddenly realized that Salleh and Naim were missing. There was only 6 of us, me, Azmi, Sam, Wak Bob and Lan. Amongst us, only Bob had thought of bringing his handphone out so we urged him to call Naim. No one picked up the phone as Bob dialed his number and he then turned to dail Salleh’s number instead. Still, no one picked up the phone. Lan snatched the handphone from Bob and stared at it for sometime then passed to Bob again and asked him to call Naim. Bob dailled the number and put it on a loud speaker mood and this time, someone did pick up the call. What we heard was something that we could not describe. It was a woman laughing and screaming eerily at the same time. My goosebumps rose and the 6 of us immediately sat in silence until the next morning. As dawn came around 7.30am in the morning, we went left Restoran Hakim and headed back to the house to find Naim and Salleh. My heard was till racing and as we reached the front door of the house, I noticed our house door gate was wide open. I tell you, if there was any thief that wanted to break into the house that night, it would have probably been his easiest and richest job ever since the door was wide open inviting him to take our laptops, wallets and handphone which we all left in a hurry.

None of us dared to enter the house and we were just standing there for a good 20 to 30 minutes deciding to go or not to go. It was then that Bob’s handphone rang. We all jumped out of surprise. I did not have a good feeling about this and Bob dared not pick up the call. It was Lan that decided to answer the call and he found out that it was the Klang emergency hospital ward that had called. He said that they had found this number under the miss call and told him that Naim had met an accident.

We all felt guilty for leaving Naim behind and we torn between visiting him and finding the missing Salleh. In the end, we called the house owner and asked for some advise. Me and sam went off to the Klang hospital to check up on Naim’s condition while the rest stayed behind to find for Salleh around the house.

As soon as we reached the hospital, we immediately looked for Naim. We found him seriously injured and his legs were badly damaged. The doctor told us that his feet were sandwiched against the car and his case was a hit and run. I silently prayed that Naim had a long life but with all the blood, it was hard to tell. Sam could stand it no longer and started crying. The doctor then told us Naim had not much time left and I sat beside Naim as he told us that he was sorry for causing us the trouble. He kept on apologizing but I couldn’t understand a word that was coming out from his mouth. In the end, he passed away. I braved myself to phone the rest and relay them the news. I found Sam sitting next to the balcony with red eyes from crying so much. Not long after Naim’s parents arrived, we left the place and headed back to Shah Alam.

As we arrived at the house, I saw many people searching for the missing Salleh but no one had found him yet. We searched the whole house but he was yet to be found. An old man suggested we look for a holy man. The holy man did his magic and we found Salleh sitting on an anthill behind the house. We were quite sure that when we passed by that area but no one had seen him there! It was then and there that we all decided to move out of the house immediately. Coincidently, there was a house at Seksyen 7 which was just behind the UITM for rent so we decided to move there instead.

We now understood the reason why the house owner had just asked us to pay RM50 for the deposit and ensured we did not move in many things.

I had fever for 3 days while Naim held his funeral and was buried in Raub, Pahang.

A week after that, everyone was fine except for Salleh who was complaining of body aches. It was then that I dared to ask what had happened to Salleh because Naim had died that night. He told me that on the first day that we moved into the house, Naim and Salleh was behind the house. Salleh saw the anthill and decided to use the hoe on the anthill. Naim on the other had, disturbed the place with his feet. Probably due to that his feet was badly damaged in the accident. That night, Salleh told me that we were all disturbed by the ghost. The ghost chased them until the streets and suddenly out of no where the car came and crashed into Naim. Salleh found himself unconscious until when we found him sitting on top of the anthill. The weird thing that he still could not understand how did he came about sitting on top of the anthill when he was sure he ran to the middle of the main street together with Naim. And why was only Naim the one badly injured but not Salleh?

I found the answer when not long after that Salleh fell sick. I was not sure what he had conjunct but 3 months after that, he passed away. His family were all stunned because the doctor could not diagnose the cause but I was pretty sure that this had something to do with the anthill that he disturbed. Me and the rest of us were deeply disturbed and sadden over the death of Salleh. Bob was affected the worse as he was Salleh’s room mate.

Me, Azmi, Sam, Wak , Bob and Lan safely graduated from UITM.
Til today, the bungalow at Seksyen 2 is still there. Every time that I passed by the area, I felt a sense of lost and sadness. At one point when we were discussing these incident, Wak told us that he had left his handphone in his room upstairs. To those that are brave enough to take that handphone, you may have it. It’s a Nokia 3310.

salam

p/s: Gambar rumah tu memang betul.

 

Hidup Aku Biasa Copyright © 2011-2012 | Powered by Blogger