Followers

To all Harry Potter freaks..

assalamualaikum
Hey guys. Para Harry Potter freaks pasti sudah tahu apa yang akan terjadi kalau kita mengacungkan tongkat sihir sambil berseru, “Avada Kedavra!”. Atau jampi apa yang harus diucapkan kalau kita ingin membuka pintu yang terkunci (“Alohomora!”).


Tapi pernah terfikir tak, kalau J.K. Rowling, pencipta Harry Potter, ternyata tidak asal buat saja jampi-jampi Harry Potter? Semua jampi sihir yang digunakan di Hogwarts ternyata ada asal usulnya, yang rata-ratanya berasal dari bahasa Latin. Berikut contoh jampi-jampi sihir Harry Potter.
 • Accio
  Jampi ini digunakan untuk memanggil barang. “Accio gelas”, dan gelas pun akan terbang ke arahmu. Dan seterusnya. Kata ‘Accio’ ternyata berasal dari bahasa Latin yang ertinya ‘Aku memanggil.
 • Avada Kedavra
  Jampi paling jahat yang boleh membunuh lawan. Orang tua Harry Potter mati akibat jampi ini. Dalam bahasa Aramaic, ‘Avada Kedavra’ bererti ‘I will destroy as I speak’. Bunyinya mirip dengan ‘Abracadabra’, yang merupakan jampi kuno dari abad kedua yang sering dipakai untuk memanggil roh halus dan meminta perlindungan.
 • Crucio
  Ini juga jampi jahat yang biasa dipakai untuk menyeksa. Dalam bahasa Latin, ‘crucio’ ertinya ‘saya menyeksa’.
 • Expecto Patronum
  Jampi penghasil patronus, satu-satunya makhluk yang boleh menghalau Dementor. Lagi-lagi jampi ini diambil dari bahasa Latin yaitu ‘expecto’ yang ertinya ‘menunggu/berharap’, dan ‘patronus’ yang ertinya ‘pelindung’. Jadi kurang lebih expecto patronum itu ertinya ‘menunggu datangnya pelindung’.
 • Expelliarmus
  Ini jampi handalan Harry Potter ketika bertempur. Fungsinya adalah untuk melepaskan tongkat sihir dari tangan musuh.Diambil dari bahasa Latin ‘expellere’ yang ertinya ‘mengeluarkan/melepaskan’, dan ‘arma’ yang ertinya ‘senjata.
 • Impedimenta
  ‘Impedimenta’ dalam bahasa Latin ertinya ‘halangan’. Jampi ini biasa dipakai untuk membuat rintangan demi memlambatkan pergerakan musuh.
 • Lumos
  ‘Lumos’ ertinya ‘cahaya’. Jampi inilah yang dipakai kalau mahu membuat hujung tongkat sihir kita menyala nyalaan seperti lilin.
 • Rictusempra
  ‘Sempra’ berasal dari kata ‘sempre’ yang artinya ‘selalu’, sedangkan ‘rictum’ ertinya mulut/rahang yang terbuka. Rictusempra ini dipakai untuk membuat musuh jadi terus menerus ketawa.
 • Sectumsempra
  Ini justeru kebalikan dari rictusempra. Efeknya bukan ketawa, tapi luka-luka, kerana dalam bahasa Latin, ‘sectum’ ertinya ‘melukai/mencederai’.
 • Stupefy
  Ini juga salah satu jampi yang selalu digunakan ketika perang,tapi efeknya tidak melukai. Cuma buat bingung dan pening saja.Dalam bahasa Inggeris, ‘stupefy’ ertinya ‘pening’.
 • Wingardium Leviosa
  Ini adalah salah satu jampi yang diajarkan pada murid-murid Hogwarts di tahun pertama. Fungsinya untuk membuat sebuah benda jadi terangkat mengambang di udara. Asal katanya adalah gabungan dari bahasa Inggris dan Latin. Wingardium berasal dari kata wing (bahasa Inggris) yang artinya sayap, dan arduus (bahasa Latin) yang ertinya langit. Sedangkan leviosa berasal dari bahasa Latin, levare, yang ertinya mengangkat/mengambil.
Bila dah tahu pasal maksud jampi yang dibaca dalam Harry Potter, rasa macam tak boleh nak sebut lagi. Sebab jampi-jampi yang ada memang benar-benar digunakan oleh ahli sihir. Apa pendapat anda?
salam

14 comments:

nini_uniey said...

hohoho...expelliamus.. kang jd betul2

fendy said...

auni: haha,jangan2.kacau bilau dunia nanti. :D

zieyRa suLLey© said...

hahahahha Avada Kedavra!

dyna iskandar said...

cte harry potter tak best lah,bosannn :D

nano said...

stupefy,,,,,hehhe bingung japp,,,kihkihkih,,
nanp suke harry potter mse awal2 dulu,,comel,,hehe

fendy said...

zieyra: haha.memang bahaya tu.jampi pemusnah. :P

dyna: iyeke?jarang nak jumpa orang tak suka harry porter ni.

nano: aah,dulu2 memang lah comel.tapi sekarang dah matured. :)

Miss R said...

wahhhh gud infO la.. keep it up.. byk membace.. gud 4 u..

rindu lak kt citer Merlin T_T

AcanCapik said...

Wingardium Leviosa... pastu angakat diri sendiri terbang. ok tak? haha. nice info la pen...

fendy said...

miss R: baik sis. :) Merlin best ke?macam tak best je,huhu.

acan: terbang tu dah macam power dalam Heroes,hehe.tq acan. :)

Obat Sakit 2011 said...

wah penggemar harry potter
mirip semua itu gan

Obat Sakit 2011 said...

Ada award untukmu gan
silahkan diambil ya jika berkenan

fendy said...

obat sakit: penggemar juga lah.award?hebat tu sebab saya dapat award.baik. :)

Obat Sakit 2011 said...

banyak juga macam jampi-jampinya gan

fendy said...

obat sakit: iya mas.memang banyak.semua ada maksud tersendiri. :)

 

Hidup Aku Biasa Copyright © 2011-2012 | Powered by Blogger